737261.jpg

Kakku näyttää luonnossa paremmalta kuin tuossa kuvassa, en saanut otettua tarpeeks hyvää kuvaa :P Tämä on todella makea kakku, riittää siis pieni pala. Erittäin hyvä, maukas ja erilainen vaihtoehto juhliin!

Kakkupohjassa on vain ripaus kaakaojauhetta ja runsaasti jauhettua mantelia, joten se on väriltään vaaleanruskea. Suklaa ja mantelit sopivat hyvin yhteen ja makua täydentää vaalea, appelsiinille maistuva voikiisseli. Kuorrutuksena oleva valkosuklaakreemi antaa kakulle ihana valkosuklaanmaun.

Tämän kakkuohjeen sain Maailman parhaat kakut -kirjasta, muuttelin ohjetta hieman.

Kakkupohja on paistettu kahdessa erässä, eikä pohjassa ole lainkaan leivinjauhetta. Erikoinen toteutustapa. Aikaavievä, mutta erikoisella tavalla hienon makuinen kakku.

Ohje tulee tässä:

Kakkupohjiin

90g hienosokeria

6 munaa

60g tummaa kidesokeria

60g vehnäjauhoja

4rkl kaakaota

100g mantelijauhetta

15g suolatonta voita (käytin vähäsuolaista kun kaupassa ei ollut suolatonta)

Täytteeksi voi-appelsiinikiisseli

75g hienosokeria

3 keltuaista

180g suolatonta, pehmeää voita

muutama tippa vanilliiniaromia tai ripaus vanilliinisokeria (ei pakollinen)

1 raastettu appelsiininkuori

1 rkl appelsiinituoremehua

Koristeluun valkosuklaakreemi

1 muna

90g hienoasokeria

1/2 dl vettä

180g huoneenlämpöistä voita (suolaton tai vähäsuolainen)

250g vaaleaa suklaata

Muut koristukset ovat tummaa suklaata. Leikkasin kummatkin kakkupohjat kahteen osaan ja kostutin hieman appelsiinituoremehulla. Kostutus ei ole välttämätön, mutta itse pidän enemmän kosteista kakuista.

Näin teet kakkupohjat

1. Ota kakun hienosta sokerista 2 rkl erilleen. Erota munien keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset loppusokerin ja tumman kidesokerin kanssa paksuksi vaahdoksi.

2. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe yhteen kahdesti. Lisää seos varovasti keltuaisvaahtoon. Lisää sitten myös jauhetut mantelit ja jäähtynyt voisula. Jätä voin pohjalle jäävä maitomainen neste käyttämättä.

3. Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa erilleen otettu sokeri vaahdon joukkoon. Sekoita ensin kaksi isoa lusikallista vaahtoa taikinaan, jotta se pehmenee ja sitten loppuvalkuaisvaahto varovasti nostellen.

4. Kaada taikina jauhotettuihin (halkaisija n. 20cm) vuokiin ja paista kakkuja 180 asteisessa uunissa 25 minuuttia. Ota kakut uunista, seisota niitä 5 minuuttia vuoissa ja kumoa sitten jäähtymään. ( Itse paistoin kakut erillään, koska uuniimme ei mahdu kahta vuokaa. Puolitin siis kakkupohjan ainemäärät, ja tein taikinat kahdessa erässä.)

Näin teet voi-appelsiinikiisselin

1. Pese appelsiini hyvin ja kuivaa. Raasta appelsiininkuori raastimella, varo ettet raasta hedelmän kitkerää valkoista osaa.  

2. Kuumenna sokeri ja 4 rkl vettä pienessä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes sokeri on sulanut. Anna seoksen kiehahtaa, kunnes lämpötila on 115 astetta.

3. Vatkaa keltuaisia toisessa kulhossa kevyesti. Lisää kuuma sokeriliemi pienissä erissä joukkoon, vatkaa koko ajan. Jatka vatkaamista, kunnes seos on vaaleaa, paksua ja jäähtynyt.

4. Sekoita voi vaaleaksi ja pehmeäksi. Vatkaa jäähtynyt keltuais-sokeriseos pienissä erissä joukkoon. Lisää vanilliinisokeri, appelsiinimehu ja -raaste. Seisota kiisseliä jääkaapissa 30 min ennen käyttöä.

Näin teet valkosuklaakreemin

1. Vatkaa muna vaahdoksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehahtaa. Lisää sokerivesiseos munavaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes seos on huoneenlämpöistä.

2. Paloittele voi pieniksi paloiksi ja vatkaa ne muutama kerrallaan munaseokseen.

3. Sulata paloiteltu valkosuklaa miedolla lämmöllä mikrossa. Ole erittäin varovainen, ettei suklaa kuumene liikaa, vaarana on että se palaa ja rakenne kärsii!! ( Minulla kävi tässä tapauksessa juuri niin. Hyvä konsti on pelastaa moka lisäämällä n. ruokalusikallinen esim. rypsiöljyä suklaa sekaan ja sekoitella. Ei tee suklaasta ensiluokkaista, mutta käyttökelpoista.)

4. Kun suklaa on jäähtynyt haaleaksi, lisää se kreemiin.

Valkosuklaakreemiä tein tähän kakkuun vain puolet yllä olevasta ohjeesta, mutta sitä olisi saanut olla enemmän. Kakun sivuille ei oikein jäänyt tarpeeksi kuorrutusta. Tee siis huoletta tuo yllä oleva määrä kreemiä!

737236.jpg

Tässä kuva kakun sisältä.